ЗАВЕРШЕННЯ ВИПРОБУВАНЬ ОБЛАДНАННЯ ЦЕНТРАЛЬНОГО СХОВИЩА ВІДПРАЦЬОВАНОГО ЯДЕРНОГО ПАЛИВА (ЦСВЯП) НА ЕНЕРГОБЛОЦІ №3 ВП ЮУАЕС

На енергоблоці №3 Южно-Української АЕС проведені індивідуальні, функціональні та комплексні «холодні» випробування обладнання централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива. Роботи проводились у рамках проекту щодо впровадження модифікованої технології поводження з ВЯП американської корпорації «Holtec International».

Фахівцями компанії ЮТЕМ були відпрацьовані дії із встановлення перевантажувального контейнера HI-TRAC в універсальне гніздо басейну витримки і його перевантаження. За допомогою імітаторів паливних збірок була перевірена прохідність кожного гнізда багатоцільової каністри (БЦК-31) за допомогою перевантажувальної машини, також було відпрацьоване перевантаження імітатора багатоцільової каністри із перевантажувального контейнера HI-TRAC до транспортного контейнера HI-STAR .

Експлуатація обладнання компанії «Holtec International» дозволить змінити існуючу схему поводження з відпрацьованим ядерним паливом вітчизняних атомних електростанцій, дасть змогу припинити його вивезення на зберігання до РФ та створить належні умови для тривалого і безпечного зберігання відпрацьованого ядерного палива на території України. Реалізація даного проекту зміцнить незалежність України в питаннях атомної енергетики та суттєво зменшить витрати держави, пов’язані із поводженням з відпрацьованим ядерним паливом.

Замовник: ВП «Атомпроектінжиніринг» ДП «НАЕК «Енергоатом».