ЗАВЕРШЕННЯ БУДІВНИЦТВА СУХОГО СХОВИЩА ВІДПРАЦЬОВАНОГО ЯДЕРНОГО ПАЛИВА (СВЯП-2)

Відповідно до Програми випробувань, узгодженої Державною інспекцією ядерного регулювання України (ДІЯРУ), завершено перший етап комплексних випробувань Сховища відпрацьованого ядерного палива (СВЯП-2) Чорнобильської АЕС з імітаторами ВТВЗ (так звані, «холодні» випробування).

Спільно з представниками компанії HOLTEC International (США) (яка є постачальником технологічного обладнання), з персоналом ДСП ЧАЕС (що є Замовником) та з представниками Держатомрегулювання України – відпрацьовані усі процеси поводження з паливними збірками, включаючи приймання, вивантаження, різання, сушіння, пакування, герметизацію і переміщення на тривале зберігання.
Після комплексних випробувань Замовником були прийняті наступні системи:

  • система поводження з рідкими радіоактивними відходами;
  • система поводження з твердими радіоактивними відходами «гарячої» камери;
  • система протипожежного водопостачання;
  • система подачі гелію.
    Розпочато другий етап комплексних випробувань. Активно виконуються роботи з комплектації та підготовки до передачі Замовнику фінальної виконавчої документації (згідно нормативних документів) та іншої технічної документації.

Введення в експлуатацію СВЯП-2 забезпечить безпеку зберігання ядерного палива (що зосереджено на ЧАЕС після її зупинки) та значно знизить витрати, пов’язані із його зберіганням. Сховище розраховане на зберігання понад 21 000 паливних збірок протягом 100 років.