ПУСКОНАЛАГОДЖУВАЛЬНІ РОБОТИ ОБЛАДНАННЯ ЦЕНТРАЛЬНОГО СХОВИЩА ВІДПРАЦЬОВАНОГО ЯДЕРНОГО ПАЛИВА (ЦСВЯП) НА МАЙДАНЧИКАХ ЕНЕРГОБЛОКІВ ВП РАЕС, ВП ХАЕС ТА ВП ЮУАЕС

Підписано договір на виконання пусконалагоджувальних випробувань обладнання та систем ЦСВЯП, яке поставляється компанією «Holtec International» на майданчиках енергоблоків ВП РАЕС, ВП ХАЕС та ВП ЮУАЕС.

Пусконалагоджувальні роботи включають:

  • розробку (і погодження) типових та робочих програм пусконалагоджувальних випробувань;
  • індивідуальні і функціональні випробування обладнання, в тому числі випробування і атестацію зварювального обладнання;
  • усунення зауважень, виявлених в процесі індивідуальних і функціональних випробувань, та проведення повторних випробувань обладнання;
  • комплексні «холодні» випробування обладнання і систем із застосуванням імітаторів тепловиділяючих збірок;
  • оформлення, за результатами проведених робіт, звітних документів, що мають підтверджувати готовність цього обладнання до участі у наступних етапах робіт.

Випробуванням піддається все обладнання, яке бере участь в операціях із завантаження відпрацьованого ядерного палива в контейнери, забезпечення відводу тепла, герметизації, перевантаження контейнерів, їх транспортування та ін.

Дані роботи є продовженням експериментально-налагоджувальних робіт із застосуванням імітаторів основного устаткування ЦСВЯП, тільки вже з використанням устаткування компанії «Holtec International». Вони проводяться з метою відробітку і впровадження технології поводження з відпрацьованим ядерним паливом «Westinghouse», підтвердження і забезпечення його сумісності із системами і устаткуванням енергоблоків АЕС України та підготовки до отримання окремих дозволів Державної інспекції ядерного регулювання України на використання модифікованої технології поводження з відпрацьованим ядерним паливом.

Централізоване сховище ядерного палива – це об’єкт, експлуатація якого дозволить змінити існуючу схему поводження з відпрацьованим ядерним паливом вітчизняних атомних електростанцій, дасть змогу припинити його вивезення на переробку до РФ та створить належні умови для тривалого та безпечного зберігання на території України.

Замовник: ВП «Атомпроектінжиніринг» ДП «НАЕК «Енергоатом».