ПРОЕКТУВАННЯ СХОВИЩА ДЛЯ ПРОМІЖНОГО ЗБЕРІГАННЯ ВИСОКОАКТИВНИХ ВІДХОДІВ (ВАВ)

За проектом «Сховище для проміжного зберігання високоактивних відходів (ВАВ), які повертаються з РФ після переробки відпрацьованого ядерного палива українськими АЕС» отримано позитивний експертний висновок №00-0865-19/ПБ (00-0078-19/ПБ) від ДП «Спеціалізована державна експертна організація-центральна служба української державної будівельної експертизи» ДП «Укрдержбудекспертиза».

За результатами розгляду проектної документації і зняття зауважень встановлено, що зазначена проектна документація розроблена відповідно до вихідних даних на проектування з дотриманням вимог щодо міцності, надійності та довговічності об’єкту будівництва, його експлуатаційної безпеки та інженерного забезпечення, санітарного і епідеміологічного благополуччя населення, охорони праці, пожежної безпеки, енергозбереження, кошторисної частини проекту будівництва, і, відповідно, може бути затверджена в установленому порядку. Проектна документація розроблена за допомогою ВІМ технології (3D Building Information Modeling), що дозволяє забезпечити надійність і оптимальність прийнятих рішень.

Проектні рішення сприятимуть безпечній експлуатації об’єкта, не порушуючи екологічної обстановки і впливу на довкілля. Фахівцями ЮТЕМ розроблено проект сховища («Стадія П»), загальною виробничою потужністю 448 пакувальних пенали, що забезпечує прийом на зберігання 260 м³ осклованих ВАВ із забезпеченням 100 річного терміну зберігання. Управління технологічними операціями і обладнанням основних та допоміжних систем здійснюватиметься за допомогою систем дистанційного керування з пультів, віддалених від технологічного обладнання та зон з підвищеною радіаційною небезпекою.

Замовник: ДСП «Центральне підприємство з поводження з радіоактивними відходами».